13 de febr. 2021

El castell de Vilassar de Dalt

              

                             

Mira que hauré passat de vegades per Vilassar de Dalt i fins no fa gaire no he vist el Castell que hi ha en aquesta vila. Els seus orígens, com tantes construccions antigues del Maresme, sembla que es troben en  el segle X, igual que el  proper Castell de Burriach, aquest molt mes conegut i que en temps varen formar part del mateix patrimoni. El 1352 els va comprar el burges barceloní Pere des Bosc que els capbrevà junt amb els de Dosrius i Mataró. La família des Bosc els va mantenir fins que aquesta família s’extingí el 1704. A partir d’aquí el Castell de Vilassar passà per diversos propietaris i en  son actualment els Sarriera, marquesos  de Barberà i la Manresana.

 

Fou escenari de vàries accions bèl·liques: el 1713 per la Guerra de Successió, el 1809 per el saqueig napoleònic i el 1874 en la darrera carlinada.  Actualment es pot visitar (desprès d’un plet  de l’Ajuntament contra els propietaris) i es dedica essencialment a acollir celebracions de casaments i reunions

 

També alberga l’arxiu històric dels marquesos, considerat un dels fons de documentació medieval mes importants que es manté en mans privades.


D'estil Romànic-Gòtic



Inventari Patrimoni arquitectónic català - -51000447

Bens culturals d'interés nacional