13 de febr. 2021

Can Lleonart d’Alella



Quan arribes a Alella (Maresme) just en entrar al poble, hom es troba amb aquesta magnífica façana d'estil neo-barroc, amb importants esgrafiats. De fet aquesta façana va ser incorporada el 1714 a una casa de pagès molt mes antiga, pertanyent a la família Lleonart, de la que tres membres, en Francesc en Jaume i en Salvador, van tenir una intervenció molt significada a la Guerra de Successió, especialment en Salvador. La seva vida donaria prou argument per una pel·lícula d'aventures.

 

Des del 1706 alineant-se amb el bàndol austracista,  va lluitar contra els Borbons. Havent estat ferit a Sant Andreu del Palomar i en recuperar-se es va dedicar a fer de correus entre diferents guarnicions, com la de Cardona, Llavaneres o Mataró, traslladant fons, armes i tropes. Per  el compliment d'aquestes missions va ser nomenat Coronel d'Infanteria. Durant el setge de Barcelona, va fer d'espia i organitzà el que avui en diríem Serveis d'Intel·ligència, tasca per desenvolupar la qual comptava amb la col·laboració de na Marianna de Copons, neboda d'en Manuel de Copons, 119e. President de la Generalitat. 

 

Marianna que també residia a Alella i també era espia austracista, tenía bona relació amb oficials borbònics, dels que els treia informació.  En acabar la guerra es va casar amb un d'ells, per la seva mala sort, doncs va morir gairebé en la misèria el 1757.

 

En Salvador va poder fugir a Viena, on el va acollir l'Emperador, tot i que finalment va establir.se a Hongria, morint als voltants del 1740 i està enterrat a Budapest.

                         

Dels altres germans, en Francesc, capità de la Coronela, morí en el setge de Barcelona i en Jaume va marxar també a Viena, incorporant-se a l'exercit d'en Carles VI amb el grau de Tinent

 

El mes petit dels germans, Josep, va instal·lar-se a Madrid, on figurà com un dels principals comerciants catalans establerts allí en el segle XVIII. La casa actualment es propietat municipal i allotja la Regidoria de Cultura.




Inventari del Patrimoni Arquitectónic de Catalunya - 8155

Bens culturals d'interés nacional