2 de maig 2021

Mas Milans del Bosch - 2

                        

Els descendents d'en Francesc Milans del Bosch: Llorenç Milans del Bosch

De entre els sis fills varons d'en Francesc, va destacar en Llorenç Milans del Bosch i Mauri (el segon de nom Llorenç), que arribà a Director General de Cavalleria, Capità General de Castilla la Nueva i Diputat a Corts per Barcelona i Huelva. Va participar en nombroses accions militars a la península, com la Primera Guerra Carlina apuntat al bàndol Cristí, va propiciar la caiguda del General Espartero. Amic personal del General Prim, també junt amb ell prengué part a accions a l'exterior, a Crimea, a Àfrica, a Mèxic, etc. D'inspiració lliberal, va prendre part a la revolució "La Gloriosa" del 1868, que va suposar la expulsió de la reina Isabel II i l'inici del Sexenni Democràtic. Va morir el 1878 a Madrid.



Necrològica sobre en Llorenç Milans del Bosch, publicada a 
"La Ilustración Española y Americana" el 22/1/1878

 

Joaquim Milans del Bosch i Carrió


Un altre dels germans, en Joaquim, Tinent Coronel de Cavalleria destinat a Les Balears, va ser possiblement el darrer lliberal de la nissaga. Casat amb na Joana Carrió de Ciutadella, van tenir un fill, en Joaquim Milans del Bosch i Carrió, (1854 - 1936). 


Aquest home que es va orientar en servir a l'absolutisme, va ser Tinent General, Capità General de Catalunya i Governador Civil de Barcelona durant la Dictadura d'en Primo de Rivera. Seguint instruccions del dictador va reprimir la cultura catalana i clausurà el Club de Futbol Barcelona i l'Orfeó CatalàMorí afusellat a Madrid a l'inici de la Guerra Civil.


 

Jaume Milans del Bosch i Nuñez del Pino


En Joaquim va tenir nou descendents, entre els que s'hi comptava en Jaume Milans del Bosch i Nuñez del Pino, (1895 - 1983). En Jaume, seguint la tradició familiar s'incorporà a l'exercit i va tenir una participació notable a la fallida Sanjurjada del 1932. Mes tard es va unir a les tropes franquistes a Sevilla, arribant a la posició de Tinent General i Cap de la Brigada Mixta de Cavalleria del Marroc. Es va casar amb na Maria Consolación de Ussia i tingueren tres descendents, la Maria Consolació, en Josep i en...

 


Jaume Milans del Bosch i Ussia


En Jaume Milans del Bosch i Ussia (1915 - 1995) s'incorporà a l'Acadèmia d'Infanteria de Toledo i com a cadet va combatre a l'Alcazar de Toledo en la Guerra Civil, a les ordres del General Moscardó. Desprès es va integrar a la VII Bandera de la Legió i en acabar la Guerra Civil s'afegí a la División Azul i anà a combatre a Rússia al costat de les tropes nazis. En la seva carrera militar va arribar al càrrec de Tinent General.  

 

En tornar va desenvolupar tasques com Agregat Militar a les Ambaixades d'Espanya a Argentina, a Xile, a Uruguai i Paraguai. Reforça la seva formació com a estratega militar mitjançant varis cursos a EEUU. i en els '70 el van nomenar Cap de la Divisió Cuirassada Brunete i Capità General de la III Regió Militar, amb seu a Valencia.


Però més que per els seus mèrits militars i desenvolupament com a teòric estratega se'l coneix per la seva participació en el cop d'estat del 23 de febrer del 1981, quan va treure els tancs de la Divisió Acorazada Brunete al carrer.

 

Amic personal d'un altre participant en el Cop, el General Armada i del propi Rei Joan Carles, mai s'ha acabat d'esbrinar d'on va sortir la veritable inspiració d'aquell Cop d'Estat, tot i que ell mateix va reconèixer que creia estar actuant en nom del Rei.

 

Hi ha un llibre escrit per en Santiago Segura (Advocat defensor d'en Milans del Bosch) i en Julio Merino (Director del diari El Heraldo Español): "Jaque al Rey". Aquest llibre va ser prologat per el propi Jaume Milans del Bosch, pròleg en el que s'inclou aquest paràgraf:


"1. Porqué en los sucesos del "23F" y procesos subsiguientes he sido y soy uno de los principales protagonistas. No digo el primero, que no es cierto. Ese honor le correspondió entero a Su Majestad el Rey".


En Jaume Milans del Bosch es va casar el 1943 a Zaragoza amb Amparo Portoles i Balaguer. Van tenir quatre fills, en Jaume, en Carles, en Joan, i l'Ivan, dels que sembla que l'únic militar de carrera ha estat en Joan.


Els membres de la família a l'actualitat


No tot els membres de la família son militars, però si que molts han continuat amb aquesta orientació. Per exemple, dels nou descendents d'en Jaume Milans del Bosch i Carrió hi va haver un, en Mariano Milans del Bosch y Nuñez del Pino, (1884) Coronel de Cavalleria, oncle d'en Jaume Milans del Bosch i Ussia i que va originar una altra branca en la que hi podem trobar molts membres de vocació militar.

 

Un dels fills d'aquest Mariano va ser en José Joaquin Milans del Bosch i Solano, que casat en primeres núpcies amb Inés Jordan de Urries van tenir cinc fills i en segona, amb Maria Pilar Ramos Socasau, va tenir-ne set més. O sigui en total dotze germans, dels que vuit han estat dedicats a la professió militar amb diferents càrrecs, des de soldat professional a Tinent Coronel.

 

Els altres quatre s'han dedicat a l'educació o a l'advocacia, com l'advocat Santiago Milans del Bosch i Jordán de Urries, amb bufet a Madrid, que en el 2019 se li va atribuir  la representació de la Fundación Francisco Franco (possiblement per un article publicat al diari El Español) en contra de l'exhumació del Dictador, tot i que posteriorment el bufet ho va desmentir..


El Mas a l'actualitat


Com en moltes finques de similars característiques, el Mas Milans del Bosch o Castell de l’Oliver, es dedica en l'actualitat a hotel, a la organització de reunions i a celebracions de casaments, festes familiars, etc. La seva explotació te forma jurídica de Societat Anònima i es propietat de la família Robert de Calella de la Costa.

 

 




 

 


Bibliografía:                     - "Los Milans del Bosch"   Gabriel Cardona
                                         -   Geneanet, Biblioteca Genealógica
                                         - "Contando historia antiguas de militares"                                                            Guillermo C.R.G. Pérez
                                         -  "Els Milans del Bosch" Abelard Chimisans i Julià
                                         -  "Jaque al Rey" Santiago Segura y Julio Merino
                                         -  Hemeroteca La Ilustración Española y Americana
                                         -  Hemeroteca La Vanguardia
                                         -  Hemeroteca El Faro de Ceuta


Inventari Patrimoni Arquitectònic de Catalunya - 9052

Bens culturals d'interès nacional