8 de març 2021

Castell Can Jalpi - Arenys de Munt

 


Aquest Castell està situat a Arenys de Munt. Malgrat el seu formidable aspecte, no cal buscar fets històrics relacionats amb el seu aspecte actual fins a finals del segle XIX,  donat que la seva construcció data del 1895.

La historia dels Jalpi, que han constituit el tronc familiar a través dels temps, es remunta al segle XIV.  Dedicats principalment a l’activitat de moliners en l’entorn de Tordera i Blanes, una sèrie de casaments en diferents èpoques va propiciar que incrementessin notablement el seu patrimoni. Les famílies Jalpi i March d’Hostalric, van unir-se per casament i el seu descendent, en Miquel Jalpi i March va ser anomenat cavaller pel Rei en Felip II. Al 1594. Mes tard, per motiu de disputes familiars, decidiren canviar l’ordre dels cognoms, passant a ser March i Jalpi.

En el segle XVII Josep March de Jalpi es casava amb na Angela Tries, hereva dels Tries d’Arenys, que eren els propietaris dels terrenys i la masia on s’aixeca actualment el Castell i aquest fet va configurar unes extenses propietats incloent Pineda de Mar, Sant Celoni i Tordera.

Fins arribar a les acaballes del segle XIX: el 1891 l’August Borràs-Jalpi, es casà amb Doña Catalina Maria Quintana Felipa Sofia de Algorta i Abaroa, nascuda a Lekeitio i pertanyent a una família benestant del país basc, que va aportar un aixovar quantiós al matrimoni. Els nou casats van donar un impuls notable al progrés de l’Alt Maresme, mitjançant inversions en centraletes elèctriques (els antics molins reconvertits), fàbriques de gel, envasadores d’aigua i de begudes gasoses, etc. Com a mecenes es va involucrar en nombroses causes socials i destacà per el seu catalanisme.

També van escometre la reforma de l’antiga masia, convertint-la en un Castell d’estil medieval – romàntic, que comptava amb tota mena de luxes fins i tot un llac artificial navegable.

L’August va morir el 1922 i quedaren com a hereus la seva dona i el seu únic fill Miquel. A partir d’aquest moment les propietats i les empreses van entrar en decadència, en part per les disputes entre mare i fill per els drets hereditaris. Finalment els bens van acabar subhastats i el fill va haver de guanyar-se la vida com taxista a Arenys, amb un dels automòbils que havia estat de la família.

Actualment el Castell està dedicat a la celebració de casaments, festivals i reunions i en els terrenys de la finca hi ha una urbanització de cases residencials. Els extensos jardins es conserven, solcats per multitud de senders que fan el goig dels caminants. Una curiositat notable es l’altre arbre de Guernica, que l’esposa de l’August va fer plantar a partir d’un esqueix de l’original (que va morir el 2004) i que esta circumdat per una reixa amb la inscripció “Guernicako Arbola – Ceceila 1900”. Els anys de la Guerra Civil, per acord amb el Govern Basc, el Castell va servir d’allotjament per a infants provenint d’Euskadi.

Altres personatges relacionats amb la dinastia Jalpi foren en Joan Gaspar Roig i Jalpi, (Bernat Boades) autor en el Segle XVII del falsari “Llibre de Feyts d’armes de Catalunya”, en Josep de Jalpí i Julià, que fou Canceller i en Joan Pau March de Jalpi i Borrell, que fou Conseller en Cap de Barcelona el 1658.

El castell ha estat utilitzat com a escenari de pel·lícules o series de televisió, com ara "L'enigma Verdaguer" o la famosa serie de TV3 "La Riera".

 

Inventari Patrimoni Arquitectónic de Cataliunya - 8293

Bens culturals d'interés nacional