21 de març 2021

La Casa del Marqués de la Manguera

Si passeu per la Carretera N-II en travessar  el Masnou, o be agafeu el tren de Rodalies cap a la Costa Nord, es fàcil que la hagueu vist, perquè aquest edifici, construït en estil àrab, destaca.

El va fer edificar en Jaume Sensat i Sanjoan,  en retornar de les seves aventures per diferents llocs: va viure dos anys a Egipte; com a Capità de vaixell, professió molt arrelada en els masnovins, va navegar durant deu anys amb el seu propi vaixell, que havia heretat del seu pare. Finalment es va assentar a Buenos Aires, on va fer fortuna com a Corredor de Borsa. 

Des d’Argentina va exercir una gran influencia política i económica, com a pont entre aquella nació i Europa. A finals del XIX es va casar amb na Rosa Pagés i Orta i decidiren tornar a Catalunya.

La casa del Masnou era una residencia d’estiueig, perquè com a residencia principal habitaven un pis del Passeig de Gracia a Barcelona. En la remodelació van fer que li donessin l'aspecte que ara té, segurament influenciat per la seva estada a Egipte. 

La nominació com a Casa del Marqués de la Manguera no ve per cap títol nobiliari que tingués el propietari, sinó mes be com a atribució popular per la costum que tenía el Sr. Sensat de regar cada dia la part davantera de la casa amb una mànega. Fins i tot uns estudiants li dedicaren els següents versos: 

Vós que sou home sensat
I en teniu tanta fa.lera
En regar la carretera
Des d’avui quedeu nomenat
El marquès de la manguera

En morir la darrera hereva del matrimoni que la va fer construir, la casa va passar a domini de l'Ajuntament del Masnou, que seguint la voluntat de la finada la destinà a Casa de Cultura.

La passió del matrimoni per l’arquitectura i l’escultura queda palesa en la tomba que la vidua va fer construir al Cementiri del Masnou, dos anys desprès de la mort del seu marit. A més de la construcció realitzada per l’Arquitecte Bonaventura Bassegoda, l’adorna una escultura de’n Rafael Atché, ambdos genuins representants del modernisme català en les seves respectives professions. 

El Cementiri del Masnou està considerat un veritable museu a l’aire lliure. I periódicament competeix en un certamen nacional per a el.legir el millor cementiri. Jo també em vaig quedar parat en saber-ho.


Inventari Patrimoni Arquitectónic de Cataliunya - 8599

Bens culturals d'interés nacional