28 de gen. 2024

Can Wertheim de Teià

 


A Teià hi ha un edifici amb llarga historia, conegut pel nom de Casa Wertheim, però que ha canviat de nom amb el pas dels temps i depenent de qui fossin en cada moment els seus propietaris.

 

La referencia més antiga l'ubiquem el 1553, registrant com a propietari en Manuel Valls i era coneguda com "Manso Valls" o també com a "Torre dels gegants". L'any 1749 va ser registrada a nom de Salvador Tamarit i Xanmar, esdevenint a conèixer-se com a "Can Tamarit".

 

En el segle XIX l'adquirí Antoni Freixa, originari de Berga i establert com a banquer a la ciutat de Barcelona. Aquest home participava en varies empreses i fins i tot va fundar una fàbrica de ciment a Santa Margarida i els Monjos que seria la matriu de la que més endavant es convertí en Uniland. Els negocis no li van anar be i es va haver de vendre la casa de Teià, que la comprà el fabricant de màquines de cosir Wertheim.

 

En Freixa va morir el 1905 i en el seu enterrament assistiren moltíssims dels  seus empleats que li professaven un gran respecte (LV, 18/11/1905)

 

Com a historia curiosa, en el jardí hi queden les restes d'una palmera devastada segurament pel Picut Roig, de la que els orígens provenen del tractat de pau de Wad-Ras, signat entre Espanya i el Marroc l'any 1860. En aquell acte es van servir dàtils i uns quants ossos d'aquells fruits arribaren a mans del Pintor Marià Fortuny, que en el seu moment li entregà a Buenaventura de Palau, de la Diputació de Barcelona i que al seu torn els donà a l'Antoni Freixa, qui els va fer sembrar a l'esmentat jardí. Com es sabut, en Fortuny va pintar el monumental quadre de la Batalla de Tetuan, dipositat en l'actualitat al MNAC.


                                                        La batalla de Tetuan, Marià Fortuny 1862-1864

 

La casa va romandre en propietat dels Wertheim fins que el 1936 el Govern de la Generalitat la confiscà i  la cedí a l'Ambaixada de Suècia que hi va constituir la Societat Sueca-Catalana. Aquesta entitat, administrada per el suec Eric Ragnar Svensson, bon coneixedor de Catalunya, va proporcionar allotjament i alimentació per infants durant la Guerra Civil, tant del poble com provinents d'Espanya, en una tasca humanitària que va deixar gran record a Teià. El 2017 s´hi va celebrar una reunió en la que participaren persones que havien rebut assistència a la Colònia i també algunes professores sueques ja molt grans.

 

  Svensson va ser amic personal de l'Abat de Montserrat, Antoni     Mª Marcet, gran aficionat a la botànica i també treballà per     l'alemany Karl Faust, creador dels jardins Marimurtra a Blanes.     Desprès es trasllada a Gran Canària per seguir treballant en     projectes relacionats amb jardins botànics, morint el 1973     atropellat per un automòbil. 
   
 Estàtua dedicada a Karl Faust en el Passeig Marítim de Blanes

 

Posteriorment se la quedà la firma Hispano Olivetti, que n'és la propietària actual i que la destina a casa de colònies per els fills dels seu treballadors. Ha mantingut la denominació de Can Wertheim.

 


Inventari Patrimoni Históric Catalunya - 9075

Bens Culturals d'intterés nacional