6 de març 2023

Avui, dia de l'escultor

Avui 6 de Març, se celebra el dia Internacional de l’Escultor, instituït com a homenatge per tots els artistes professionals d’aquesta disciplina que ens ha aportat treballs tant i tant importants, des de la més remota antiguitat.

 Comptin com a mostra les freqüents imatges de les deesses de la fertilitat, presents a totes les societats antigues, les colossals escultures egípcies, els mestres grecs, Fidias, Praxíteles, Mirón, l’eclosió escultòrica de l’època romana – tot i que sembla que la major part d’escultors en aquella època provenien de Grècia -  els grans escultors italians del Renaixement: Miguel Angel, Donatello, Bernini i els més propers Canova, Rodin, Giacometti, Bourgeois, Botero, Subirats o Plensa. En fi, que no pretenc fer una llista d’escultors que seria inacabable, sinó fer referència d’ells als efectes de la celebració d’avui.

 Que es realitza el 6 de març, perquè en aquesta data del 1475 va néixer Miguel Àngel. I també vull evocar un escultor molt més modest, el meu avi. De fet ell va treballar en el taller d’escultura d’en Josep Llimona. Com es sabut aquest escultor va crear obres emblemàtiques per la ciutat de Barcelona,  per molts altres llocs de la península i també a Buenos Aires.

A part d’aquestes obres també es dedicava a la branca de l’escultura funerària, que durant molts anys i sobre tot des del punt de vista modernista, va tenir gran ressò entre gent acabalada. Va tenir molts clients indians i entre ells algun de notable que darrerament ha despertat expectació com a conseqüència de l’emissió d’un espai televisiu... 

En una d’aquestes escultures treballava el meu avi, que era el del barret, quan li van fer la fotografia del principi. L’estàtua està en el cementiri de Figueres, presidint el sepulcre de la família d’en Manuel Janer i Destort.

 


       

El taller d'en Josep Llimona es va encarregar de les escultures incloses en les estacions del Viacrucis de Montserrat, tot i que qui se'n va responsabilitzar en directe va ser l'escultora Margarida Sans Jordi, deixeble d'en Llimona i que va fer servir els recursos del taller. El meu avi hi participà.

En la fotografia la meva avia i el meu avi, visitant les estacions del Viacrucis. De les originals en queden poques, degut a que van quedar malmeses com resultat de despreniments de roques. En concret la que es veu a la fotografia era la Quarta, "Crist amb la Creu".

Les que no van poder ser recuperades ni parcialment, es substituïren per representacions creades per l'artista multidisciplinari Domènec Fita i Molat.