18 de febr. 2022

La Torre del Baró de Ribelles a Alella

 




Carta de Poblament de Lleida del 1150. Document en restauració, dipositat al Museu Municipal de l'Ajuntament de Lleida






Hi ha referencies de la dinastia dels Ribelles des de molt antic. El  Castell de Ribelles, ubicat al municipi de Vilanova de l'Aguda, a La Noguera, està documentat des de l'any 1075.

Un Ponç de Ribelles col·laborà com a magnat de l' Ermengol  VI d'Urgell assistint a la conquesta de Lleida, realitzada per en Ramón Berenguer IV. A la Carta de Poblament de Lleida del 1150 hi figura com a beneficiari de concessions que se li van fer gràcies a la seva participació en aquells fets.

 

Els Ribelles han tingut una destacada presencia en l'historia de Catalunya, en estaments militars, eclesiàstics i administratius. Alguns dels seus membres van acompanyar a representants de la noblesa catalana en les seves gestes per la Mediterrània, com  per exemple Joan de Ribelles a Sardenya. Altres van emigrar, situant-se a Valencia com Violant de Ribelles i Elvira de Ribelles, primera Senyora de la Baronia d'Alcantera. O a Portugal com Jordi Joan Ponts,  que es canvia el nom per Jorge Juan Ponces. L'any 1658 la Baronia de Ribelles va passar  al Monestir de Ripoll, que degut a dificultats econòmiques la cedí de nou  i aquí va començar una etapa de nombrosos canvis, anades i vingudes en la titularitat nobiliària, fins al segle XIX.

 

Avui en dia el castell està abandonat i l'aparença monumental exterior contrasta amb l'interior en estat ruïnós.

 

Paralel.lament al municipi d’Alella, al Maresme i des del 1300 es te constància del Mas Colomer de les Soberes, que en el transcurs del temps va anar canviant sovint de propietaris i també de fesomia. En el segle XVI s’hi va afegir la torre de guaita que encara avui en dia caracteritza la construcció i que es la típica torre per a vigilar el perill de la presencia de pirates barbarescos.

 

La família Ferrer en va ser propietària des de finals del segle XV, època en la que va ser conegut com Mas Ferrer de la Torre i el mantingué fins que van ser desnonats per deutes a principis del segle XVIII, passant la finca  a subhastar--se i ser adquirida pel Consol de França, Llorenç Soley. 

 

Després va passar per diverses mans, fins que el 1833 l’adquirí en Francesc Josep de Bofarull i Carbonell, nascut a Mataró i casat amb na Anna Maria Rafart i Soler. El pare d'ell va ser adroguer , confiter i comerciant i el pare d'ella candeler.

 

Tingueren un fill - nascut a Cartagena - en Josep de Bofarull i Rafart,  que el 1871 va comprar a l'Anton Duran i Bastero el Castell de Ribelles de Vilanova de l'Aguda, amb el que va disposar de la propietat del Castell i del Mas d'Alella. Aquest Josep de Bofarull va aconseguir que l'efímer Rei Amadeu de Savoia li reconegués el títol de Baró de Ribelles (1872), al·legant ser descendent de Don Gispert Pons de Ribelles (?)

 

Al respecte l'Armand de Fluvià, de la Societat Catalana de Genealogia, es pregunta que "com van poder ingressar tots aquests Bofarull a la Reial Mestrança de Cavalleria de Saragossa i al Reial Cos de la Noblesa de Catalunya? Quina prova nobiliària van aportar?

 

El cas es que al Mas d'Alella se'l coneix a l'actualitat com a Torre del Baró de Ribelles i com el Castell pertanyen a Pere Llabrés, casat amb Mercedes Bofarull i Viladegut i que resideixen a Palma de Mallorca.

 

 

 

 

Castell de Ribelles, a Vilanova de l'Aguda - La Noguera. Fotografia publicada al suplement del diari Segre, l'1 de febrer del 2021.                                  

 

 


 

 

 

 

Torre de Guaita i Mas del Baró de Ribelles, a Alella, Maresme